Този сайт използва бисквитки

6 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА преди да купите нова батерия
Причината батерията на Вашия мобилен телефон да не издържа продължително време може да са различни. Затова е добре преди да купите нова батерия, да проверите дали тя наистина е за смяна. Ето няколко съвета:

 1. Най-напред помислете каква е била експлоатацията на батерията във времето - употребата, съхранението и поддръжката й.

  При нормална употреба и добро съхранение и поддръжка на батерията тя би следвало да е в добро състояние и издръжлива в продължение на: от 1 до няколко години. Важни са не само циклите и дължината на заряд – разряд на една батерия, но и как тя е съхранявана – дали телефона е бил излаган на слънце, което го е нагрявало прекомерно и в следствие загрявало допълнително батерията или пък бил ли е излаган на ниски температури (през зимата дори носенето във външния джоб на дънките минусовите температури оказват влияние на капацитета и годността на батерията), дали е оперирано в среда с повишена влажност и т.н. Ако всички фактори за грижовна употреба и добро съхранение са на лице, добрата новина е, че батерията все още може да има добър капацитет и да не е за смяна (разбира се винаги има риск от дефект или други обстоятелства, но тук отчитаме най-общите фактори). Ако обаче изредените негативни влияния са били на лице, това е може да е сигнал, че трябва да се потърси нова батерия.

 2. Проверете външният вид на батерията.

  Много от мобилните телефони се отварят от задната си страна лесно и батерията е достъпна след отстраняване на капака на телефона. Преди да свалите батерията, изключете телефона (също така не трябва да има включено зарядно или друго устройство към него), свалете задния капак и извадете батерията. Огледайте дали 2те най-големи плоски повърхности на батерията са равни или не. Ако те са издути, то вероятно батерията е започнала да губи своето качество. Казано на жаргон тя е тръгнала да „бомбира“. Това е един от най-сигурните сигнали, че батерията едва ли може да издържа по много и трябва скоро да бъде подменена.

 3. Анализирайте „консуматорите“ на батерия.

  Този съвет е приложим при модерните смартфони с операционна система (Android, iOS, Windows и други). От менюто на вашия телефон влезте в „Настройки > Батерия“ (пътя до тази опция може да е различна при различните OS). При Android и iOS обикновено е „Настройки > Батерия > Консумация от батерията“ (“Settings > Battery > Battery Usage”. Точно на това място можете да разберете историята на използване на батерията от телефона и различните инсталирани приложения (от последното пълно зареждане на устройството). Обикновено най-голям дял на потребление при модерните смартфони с голям дисплей е точно екранът. Ако телефона се използва за много разговори, тогава консумацията отива за тях. Освен тези, други такива също може да са камерата, или специфично приложение, което използваме често – например Facebook, приложения за чат или игри. Всичко за ТОП консуматорите на батерията може да разберете в статистиката, която е предоставена. Анализирайте добре тази статистика и ако откриете „подозрителни“ приложения, които „харчат“ нетипично много от батерията Ви, тогава или ги обновете до най-новата им версия или ги деинсталирайте.

 4. Проверете дали няма твърде много „натрупани“ приложения в телефона.

  Склонността да се инсталират постоянно нови и нови приложения води в един момент до „задръстване“ на телефона от приложения. Става неусетно, но води до право пропорционално забавяне на работата на телефона и увеличаване на консумацията на батерия с нарастването на броя инсталирани игри и програмки. Затова е хубаво да се прегледат добре всички качени приложения и тези, които не са необходими да се деинсталират. Наистина няма смисъл от заемащи пространство и ресурс app-ове, които просто не използваме.

 5. Проверете настройките на приложенията за постоянно обновяване и активни процеси.

  Голяма част от приложенията на новите смартфони поддържат постоянна връзка с Интернет и се обновяват непрекъснато (получават информация, изпращат нотификации и т.н.). Затова също много би помогнало за подобряване на издръжливостта на батерията, ако се намалят приложенията, които изпращат постоянни нотификации, тези които постоянно се свързват с Интернет и тези, които имат някаква „background“ активност – просто регулирайте кои приложения, дали и колко често да изпращат нотификации или да се обновяват автоматично (дори един чест update на прогнозата за времето би могъл да консумира значително батерия при често обновяване).

 6. Update на софтуера.

  И приложенията (игрите, програмите), и операционната система (Android, iOS, Windows) излизат постоянно с нови версии. Много често тези нови версии включват оптимизации именно около консумацията на енергия от батерията. Затова е хубаво всички те да се актуализират до последните им версии. Понякога това става автоматично, когато телефона е свързан към Интернет, но има случаи в които се налага „ръчна“ проверка за наличност. Препоръчително е те да се обновяват автоматично, защото винаги ще го правят веднага при наличие на нова версия. Затова активирайте тази настройка.

Ако статията ви е харесала и я намирате за полезна, споделете я с приятелите си във Facebok.GsmBaterii.bg